UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дунай, "Велика Одеса" та ізоляція району: Неїжпапа розповів, як росіяни використовували острів Зміїний

Командний пункт ворога був розташований на крейсері "Москва". 

Острів Зміїний, який російські окупанти захопили на початку повномасштабного вторгнення, став їх плацдармом для контролю судноплавства по Дунаю та на підходах до "Великої Одеси" - портів "Чорноморськ", "Південний" та "Одеса", розповідає командувач ВМС Олексій Неїжпапа.  

"З цього острова здійснювалися рейдові дії катерами противника до Дунаю, - додав воєначальник в інтерв'ю УП. - Вони намагалися мінувати підходи до гирла. Були навіть вогневі зіткнення між цими катерами і катерами ВМС України безпосередньо в самому Дунаї". 

На Зміїному росіяни зосередили угруповання, яке складалося з десантних, протимінних кораблів, кораблів вогневої підтримки, суден-ракетоносіїв "Калібрів", а також кораблів ізоляції району, якими керував крейсер "Москва". На ньому, продовжує Неїжпапа, росіяни зосередили командний пункт ізоляції і контролю повітряного простору в зоні бойових дій. Мета — не допустити в регіон кораблі партнерів або цивільні судна. 

Читайте також: Британська розвідка припустила, чому Росія знову атакує острів Зміїний із ризиком для своїх пілотів

Нагадаємо, 30 червня 2022-го ЗСУ вибили окупантів зі Зміїного, знищивши там чимало техніки ворога. У Силах оборони наголосили, що деокупація острова була важливою передусім для жителів прилеглих регіонів, зокрема Одещини. Завдяки їй знизилась загроза висадки десанту, а окупанти втратили шанс розмістити в регіоні берегові ракетні комплекси для підвищення ефективності атак по Україні та скорочення реакції ППО на них.