UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дудку і Бессарабова в окупованому Криму засудили до 14 років колонії

ФСБ вважає севастопольців агентами українських спецслужб.

Підконтрольний Кремлю Севастопольський міськсуд засудив двох жителів Севастополя Володимира Дудку та Олексія Бессарабова до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму та штрафів. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на представника суду.

"Дудці - (штраф, - ред.) 350 тисяч рублів, Бессарабову - 300 тисяч рублів. Дали обом 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, без в'язниці", - розповів адвокат Сергій Легостов. Він також повідомив, що вирок буде оскаржено, Дудка й Бессарабов не визнавали і не визнають провини.

Повідомляється, що дебати у справі відбулися на поточному тижні. Обвинувачення попросило для Дудки 15 років позбавлення волі, для Бессарабова - 14 років і 10 місяців, а також штраф у 500 тисяч для кожного. Своєю чергою прокурор пропонував перші чотири роки утримувати їх у в'язниці, а решту терміну - в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, що 9 листопада 2016 року у Севастополі затримали так званих "членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України" - Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку. "Ленінський райсуд Севастополя" заарештував затриманих на два місяці, згодом строк тримання під вартою продовжили.

Штибліков і Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі "Номос". Вони також неодноразово виступали експертами й у тижневику "Дзеркало тижня. Україна" ("Флотське мито", "Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти в Криму"). Дудка – капітан 2-го рангу запасу, у минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

У СБУ наголосили на тому, що затримані в Криму українці не є ані співробітниками, ані контактерами з боку спецслужби.

У листопаді 2017 року Штиблікова засудили до п'яти років колонії суворого режиму та штрафу у 200 тисяч рублів.