UA / RU
Підтримати ZN.ua

Другий місяць осені: в Укргідрометцентрі дали прогноз на жовтень

У жовтні часто прогнозують заморозки.

За попередніми прогнозами синоптиків, у жовтні українців чекає суттєве похолодання. В Укргідрометцентрі розповіли, яким буде жовтень 2024 цього року.

Читайте також: Сніжно та морозно: синоптики розповіли, якою буде зима у Києві

Там зазначили, що середня місячна температура повітря у другий місяць осені становить 6-13°, в Карпатах місцями 4-5° тепла.

Абсолютний мінімум температури повітря за весь період досліджень становив  - 4-16° морозу, у північних, центральних, східних областях та в Карпатах місцями 17-23° морозу, в Криму 0-3° морозу.

Абсолютний максимум температури повітря становив 26-34°, в Криму до 35°, на високогір′ї Карпат 20-21° тепла.

Середня місячна кількість опадів складає 29-54 мм, місцями в гірських районах 64-84 мм, на Закарпатті 86-106 мм, на високогір′ї Карпат до 129 мм. Заморозки у першій половині жовтня - явище звичайне.

Яким буде жовтень 2024

За даними Укргідрометцентра, середня місячна температура повітря передбачається в межах 7-13° тепла, що на 1-1.5° вище за норму.

Місячна кількість опадів очікується 31-67 мм, в Карпатах місцями 77-101 мм, що в межах норми.

Осінь дасть українським енергетикам загоїти чимало ран від російських ракетних і дронових ударів по критичній інфраструктурі. Холоди не прийдуть зненацька, особливо у першій половині нового сезону. Нагадаємо, якою буде погода восени, за прогнозом метеорологині Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.