UA / RU
Підтримати ZN.ua

Друга версія і дослідження ДНК: оголошені деталі розслідування вбивства Ноздровської

Вбивця міг діяти не один, а активісти більше заважають, ніж допомагають, заявляє генпрокурор.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що версія про те, що юриста Ірину Ноздровську вбив батько засудженого вбивці її сестри, має багато доказів. Він додав, що в розслідуванні є певні просування і неспростовні докази.

"Я - інженер електронної техніки за освітою. Вірю в наукові факти. Один з фактів у тому, що під нігтями вбитої на правій руці були сліди ДНК іншої особистості. І ці сліди збігаються з ДНК нинішнього підозрюваного. А у нього на лобі сліди, ідентичні тим, які залишені нігтями людської руки. Факт другий - знайдений ніж, по суті, садова заточка, на якому є сліди ДНК жертви. Крім того, є ряд свідчень, і сам підозрюваний розповів і показав все, що сталося - коли і де. Зараз ми чекаємо відповіді експертизи на питання, чи можна вважати знайдений попіл залишками спаленого одягу жертви. Також розшукуємо сліди крові на шляху прямування підозрюваного з жертвою, зазначеного їм, хоча експертиза говорить, що кров в основному пішла всередину її тіла. Але ми все ж шукаємо", – розповів Луценко у інтерв'ю газеті "Сегодня".

Генпрокурор зазначив, що все-таки навколо цієї справи залишається багато неясностей, в тому числі, чи насправді вбивця діяв один. Зараз, за його словами, слідством опрацьовується і ця версія, яку спочатку висунув Антон Геращенко, й версія про те, що були особи, які знали про вбивство, але не повідомили про це правоохоронцям.

"Неправда, що фізичний стан підозрюваного не давав йому можливості перенести труп самому. Але все ж ми розробляємо версію, що там був ще хтось. Тим більше що під іншими нігтями загиблої є сліди іще однієї ДНК, чию приналежність встановлюємо", – розповів генпрокурор.

Також Луценко незадоволений тим, що навколо цієї справи крутиться багато сторонніх; за словами генпрокурора, ці люди більше піаряться і заважають розслідуванню, ніж надають якусь допомогу.

"Ці так звані активісти пішли далі і намагалися побити керівника обласної поліції, від якого і був потрібний результат по розкриттю вбивства! Так не можна! І я вважаю, що ГПУ і МВС розкрили справу не завдяки допомозі, а всупереч істерії, яку розгорнули навколо цієї справи. Я особисто тримав справу на контролі", – наголосив Луценко.

Нагадаємо, що раніше сторона захисту у справі про вбивство Ноздровської прийшла до висновку, що головний підозрюваний у вбивстві – Юрій Россошанський, міг просто обмовити себе і взяти на себе чужу провину.

Також дочка Ноздровської Анастасія вважає, що матеріали справи не збігаються з показаннями Россошанського, і не впевнена в достовірності версії вбивства її матері, озвученої слідством.

Як повідомлялося раніше, Ірина Ноздровська, яка зникла 29 грудня, була знайдена мертвою у понеділок, 1 січня. Труп правозахисниці виявили в річці у Київській області. За фактом умисного вбивства жінки поліція відкрила кримінальне провадження.

8 січня правоохоронці затримали жителя Київської області, підозрюваного у вбивстві правозахисниці Ірини Ноздровської. Ним виявився Юрій Россошанський, батько Дмитра Россошанського, засудженого у травні 2017 року до семи років позбавлення волі за смертельну ДТП, в якій загинула сестра Ноздровської Світлана Сапатинська.

9 січня Вишгородський районний суд Київської області заарештував Юрія Россошанського на два місяці .

Детальніше про розслідування резонансного злочину й особу підозрюваного у ньому читайте в матеріалі DT.UA "Вбивство Ірини Ноздровської: що відомо про розслідування поліції і затриманого Россошанського".