UA / RU
Підтримати ZN.ua

Довідка ВПО: хто та як може її отримати

Існує кілька способів.

Війна, яку розпочала Росія проти України, змусила багатьох українців поїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Фахівці «Безоплатної правничої допомоги» пояснили, хто та як може отримати довідку ВПО.

Читайте також: Дошкільна освіта: що змінилося для дітей ВПО

Хто може подати заяву для отримання статусу ВПО

Заява подається ВПО (в тому числі неповнолітніми дітьми – вік 14-18 років) особисто, а малолітніми дітьми (до 14 років), недієздатними особами або особами, дієздатність яких обмежено, – через законного представника.

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини від її імені подає:

Заяву про взяття на облік малолітньої дитини, яка є дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, для отримання довідки подає від її імені:

Які документи потрібні для отримання статусу ВПО

Під час подання заяви про взяття на облік особа пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини.

У разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення особа надає докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення:

У разі відсутності документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, під час подання заяви про взяття на облік у період дії воєнного стану особа пред’являє:

У разі подання заяви про взяття на облік законним представником особи, від імені якої подається заява, або керівником закладу соціального захисту/представником органу опіки та піклування додатково подаються:

У разі подання заяви про взяття на облік малолітньої дитини особою додатково подаються:

Куди звертатись для отримання довідки ВПО

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи треба звернутись із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні”, внутрішньо переміщена особа для отримання довідки може звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Також її можна отримати через застосунок «Дія».

В Україні перевірки виявили понад 140 000 осіб, які отримали виплати як внутрішньо переміщені громадяни (ВПО), але знаходилися за кордоном, мали високий дохід чи кошти на вартісну нерухомість і авто. Статус ВПО хочуть обмежити до 5 років.