UA / RU
Підтримати ZN.ua

Довідка ВПО: чи треба переоформлювати її при зміні прізвища

Цей документ підтверджує статус переселенця.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Фахівці «Право на захист» пояснили, чи потрібно переоформлювати довідку ВПО при зміні прізвища.

Читайте також: Статус ВПО: чи потрібно скасовувати його переселенцям, які повернулися додому

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», визначає, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка діє безстроково, крім випадків, коли є підстави для її скасування, що передбачено статтею 12 цього закону.

Разом з тим, якщо при реєстрації шлюбу змінювалося прізвище, то на першій сторінці паспорта в формі книжечки робиться відмітка про те, що зазначений документ підлягає обміну в місячний строк. Термін для отримання нового паспорта становить один місяць.

Постановою передбачено конкретний перелік держав, які забезпечують належний захист персональних даних, власне, саме у правовідносинах із цими країнами український уряд радить використовувати можливість пред’явлення документів у застосунку «Дія».

Які документи треба міняти при зміні прізвища

Новий паспорт особа вже отримає в форматі ID-картки. За зміною прізвища та отриманням нового паспорту слід замінити наступні документи:

Що не потрібно змінювати після зміни прізвища:

Вищезгадані документи будуть підтверджуватись свідоцтвом про шлюб або іншим документом на підставі чого було змінено прізвище.

Чи треба змінювати довідку ВПО

При подачі заяви на отримання виплати допомоги на проживання ВПО у заяві зазначається наступне:

Тобто, якщо змінено:

то у такому разі слід звернутися до органу соціального захисту населення та актуалізувати дані для здійснення виплат. Оскільки без цього виплати можуть не надходити із технічних причин (наприклад, невідповідність персональних даних з банківською установою, куди зараховуються кошти).

Тож, особі, що змінила персональні дані, треба своєчасно актуалізувати їх у відповідних державних установах.

В Україні раніше планували оскаржити механізм перевірки місця проживання ВПО. Нагадаємо, що відбувається з перевірками ВПО та чи проводили їх у березні та квітні.