UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Доступні ліки»: як їх отримати пацієнтам з розладами психіки

Роз'яснення дали у МОЗ.

Попри повномасштабне вторгнення РФ, в Україні діє програма реімбурсації «Доступні ліки». Вона дозволяє українцям отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, як людям з розладами психіки і поведінки отримати ліки за цією програмою.

Як безкоштовно отримати препарати пацієнтам з розладами психіки 

Державна програма реімбурсації «Доступні ліки» дозволяє пацієнтам отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Читайте також: Е-рецепт на «Доступні ліки»: чи можна отримати без телефона

У МОЗ зазначили, що зараз до програми входить 65 товарних позицій лікарських засобів та медвиробів для лікування розладів психіки та поведінки й епілепсії. Переглянути повний перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», можна на сайті МОЗ за посиланням.

Щоб отримати ліки за вказаною категорією, що входять в перелік програми «Доступні ліки», безоплатно або з частковою доплатою, необхідно:

Читайте також: Сонячне затемнення впливає на психіку людей, кажуть вчені: як саме

У МОЗ пояснили, що знайти таку аптеку серед інших можна за наліпкою «Доступні ліки» або знайти одним із наступних способів:

В аптеці потрібно назвати фармацевту номер рецепта та код підтвердження або показати роздруковану інформаційну пам’ятку. Також можна запитати у фармацевта про наявні в аптеці торговельні назви лікарських засобів у відповідних формі випуску, дозуванні та кількості, а також про те, який лікарський засіб повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити.

«Якщо ваш лікар перебуває на лікарняному, отримати рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» можна у лікаря, якого медзаклад призначає на заміну. Новий лікар може виписати необхідний рецепт на основі даних в ЕСОЗ, навіть якщо він не є вашим постійним лікарем», – резюмували у МОЗ.

Раніше фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, яким чином робота кишківника може впливати на психічне здоров'я.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!