UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дострокове розірвання контракту під час війни: чи може це зробити військовий

Для цього повинні бути вагомі підстави.

Через військове вторгнення Росії в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років.

Видання НВ розповіло, чи дозволяється військовим розірвати контракт та звільнитися зі служби.

Читайте також: Загальна мобілізація: що треба взяти з собою на фронт

Які підстави мають бути для звільнення зі служби за контрактом НГУ під час війни

Порядок звільнення з військової служби НГУ в період дії правового режиму воєнного стану визначається пунктом 3 частини 5 статті 26 Закону Про військовий обов’язок та військову службу контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану — до оголошення демобілізації, звільняються з військової служби на підставах:

Також серед підстав можуть бути сімейні або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

Процедура звільнення у випадку зазначених підстав передбачає збір відповідних документів та подання рапорту на імʼя безпосереднього командира до якого додаються нотаріальні копії документів на підтвердження тої чи іншої підстави.

У випадку підтвердження підстав, про які подається рапорт, приймається наказ про розірвання контракту.

За пунктом 37 Положення, контракт в такому випадку припиняється в день прийняття наказу.

Раніше ми писали, що в Україні вже сформовані практично всі підрозділи "Гвардії наступу". За весь час набору до неї заявку на вступ подали близько 28 тисяч громадян.