UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомоги від США Україні поки що вистачило лише для виживання — Ходжес

Він наголосив, що Штати б ніколи не відправили свою армію в наступ за тих умов, в яких перебуває Україна. 

Колишній командувач армії США в Європі генерал у відставці Бен Ходжес розповів, що досі США не змогли спрямувати усіх необхідних зусиль на перемогу України, бо виділеної допомоги вистачило лише на виживання. 

"Головною є наша (США – ред.) готовність по-справжньому присвятити себе перемозі України, - сказав Ходжес, слова якого цитує видання ERR.ee. - Нам поки не вдалося цього досягти. Я пишаюся допомогою, яку надали США, але поки що її вистачило лише для забезпечення виживання України". 

За словами Ходжеса, у Пентагоні дехто критикує контрнаступ ЗСУ, бо він перейшов у позиційне протистояння. Та сам генерал таку позицію називає образливою. 

"Самі б ми ніколи не відправили американських солдатів у такий наступ, якби спочатку не забезпечили повну перевагу в повітрі і не направили (для розмінування – ред.) величезну кількість техніки, інженерних танків тощо", – сказав він.

Читайте також: «Все відбудеться найближчими днями» – спікер Джонсон «відчув терміновість» надання допомоги Україні та Ізраїлю

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що війна Росії проти України стає позиційною, що може зіграти на руку ворогу. У великому матеріалі для The Economist він розповів, що повинно допомогти Силам оборони вийти з цього глухого кута: перехід до рухливої та швидкої маневреної боротьби, посилення повітряної міці України, отримання новітніх технологій РЕБ та засобів для розміновування, а також збільшення можливостей мобілізації та розширення підготовки резервістів. Втім, з висновками про патову ситуацію не погодився президент Володимир Зеленський.

Як нам сконцентруватися, аби вистояти, а також які є можливі сценарії розвитку подій? Про це — у статті Євгена Шибалова "Епоха нормальних пацанів".