UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога звільненим з полону та сім'ям полонених: який розмір виплат

Роз'яснення дали у Мінреінтеграції.

Українці, які звільнені з полону, а також сім'ї полонених можуть отримати грошову допомогу. Факт перебування військових та цивільних в полоні встановлює спеціальна комісія. У Мінреінтеграції розповіли, який розмір допомоги можна отримати.

Читайте також: Виплата до Дня Незалежності: до якого числа можна подати заяву

При Мінреінтеграції працює Комісія з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Вона встановлює факт перебування в полоні військових і цивільних, в тому числі вже звільнених з полону осіб. До складу цієї Комісії входять представники державних органів і профільних громадських організацій.

Після того, як Комісія встановила факт позбавлення людини особистої свободи, Мінреінтеграції виплачує одноразову державну грошову допомогу у розмірі 100 000 гривень особам, звільненим з полону.

У відомстві додали, що щорічна грошова допомога у розмірі 100 000 гривень надається за кожен рік перебування в полоні колишнім полоненим або членам родин тих, хто досі перебуває в полоні.

Для отримання зазначених державних грошових допомог потрібно звернутися до Мінреінтеграції. З алгоритмом дій і переліком необхідних документів можна ознайомитися за посиланням.

У разі виникнення питань щодо отримання держдопомог звільненим з полону і членам сімей полонених можна звертатися до Мінреінтеграції за номерами: (044) 355-14-56 та (097) 901-55-71.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що у російському полоні може перебувати 25 тисяч лише мирних українців.