UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: що зміниться для переселенців з 1 серпня

Деяким особам з числа ВПО можуть припинити виплати.

Через повномасштабне вторгнення РФ, багато українців стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенці можуть отримати від міжнародних організацій та держави грошову допомогу. У Міністерстві соціальної політики розповіли, як зміниться порядок призначення виплат для ВПО з 1 серпня.

Що зміниться для ВПО з 1 серпня

У Мінсоцполітики зазначили, що відповідно до ухваленої Кабміном постанови «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», вносить зміни до порядку призначення виплат для переселенців.

Читайте також: Обов'язкова фізична ідентифікація для ВПО в Ощадбанку скасовується

Так, для ВПО які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на шість місяців до кінця січня 2024 року.

Розмір грошової допомоги становить:

Кому з ВПО не продовжать виплати

Виплати не продовжать особам, які:

Читайте також: Біженцями залишаються 6,3 млн українців, а 5 млн — ВПО

Також у Мінсоцполітики підкреслили, що з 1 вересня виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови:

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено. У разі незгоди, він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або надати підтверджуючі документи, та продовжувати отримувати виплати.

Читайте також: У Полтавській області відбулося відкриття модульного містечка для ВПО

Чи отримають виплати ВПО, які вперше будуть звертатися за допомогою після 1 серпня

У Мінсоцполітики зазначили, що для переселенців, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня 2023 року, допомога призначається на шість місяців, на сім’ю, та буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї (уповноважена особа) з розрахунку на кожного члена сім'ї.

Для таких родин допомога може бути призначена ще на один шестимісячний період, якщо у ній є:

У відомстві підкреслили, що допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 000 грн одним платежем.

Раніше ми писали, чи продовжать автоматично субсидії для внутрішньо переміщених осіб.