UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомагав кадирівцям грабувати Мелітополь: ексміністру Табачнику оголосили нову підозру

Колишній політик активно допомагає окупантам на тимчасово захоплених територіях.

Служба безпеки України оголосила нову підозру колишньому міністру освіти України Дмитру Табачнику у співпраці з Федеральною службою безпеки РФ та причетності до грабунків на окупованих територіях Запорізької області.

Слідчі встановили, що Табачник, якому раніше уже оголошено підозру про державну зраду України, перебуває на прямому «зв’язку» з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим. Зокрема після повномасштабного російського вторгнення він координував з ним свою підривну діяльність проти України.

Зокрема Табачник приймав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей та особисто виконував завдання Кремля щодо «переформатування» освітньої та медичної галузей окупованих регіонів під потреби країни-агресора. Саме за координації Табачника більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Всі ці  «заходи» зрадник проводив спільно з гауляйтерами окупантів Сальдо і Балицьким.

Як з’ясували в спецслужбі, для надання Табачнику «статусу» та ваги восени минулого року його призначили «радником» керівника окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області. Також його включили до місцевого осередку кремлівської партії «Єдіная Росія».

Також в СБУ повідомили, що Табачник  причетний і до розграбування майна мешканців Мелітополя. Спільно з так званим «смотрящим» від Кадирова за регіоном Мурадом Саідовим  у квітні минулого року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу.

На підставі зібраних доказів Табачнику додатково повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: ВАКС конфіскував майно зрадника Сальдо

Нагадаємо, що у листопаді 2022 року СБУ повідомила Дмитру Табачнику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Згодом суд наклав арешт на майно фігуранта на загальну суму понад 2 млн дол.