UA / RU
Підтримати ZN.ua

Донеччани на добровільних "суботниках" приводять до ладу бомбосховища

У виявленому бомбосховищі часів "холодної війни" добровольці розгребли завали і змонтували нові двері. Зараз люди намагаються домовитися з місцевою владою про налагодження системи вентиляції і електричної проводки, а також про розблокування запасних виходів.

Суспільне мовлення

Мешканці Донецька з власної ініціативи об'єднують зусилля і наводять лад у бомбосховищах.

Корреспондент ZN.UA став свідком того, як група мешканців своїми силами підготувала до роботи сховище, розташоване у дворі школи №44 в Ленінському районі міста.

Ініціатором імпровізованого "суботника" став Дмитро Тішаєв, який мешкає неподалік від школи. Він розклеїв на під'їздах оголошення з адресою бомбосховища, а також запросив всіх охочих прибрати сміття, яке накопичилося там за багато років.

За словами завуча школи Олени Мазалової, бомбосховище було частиною початкового проекту будинку, побудованого у 1957 році. Відтоді укриття ніколи не використовували за призначенням, і за його станом ніхто не стежив.

Добровольці розгребли завали і змонтували нові двері. Зараз люди намагаються домовитися з місцевою владою про налагодження системи вентиляції і електричної проводки, а також про розблокування закладених цегляною кладкою запасних виходів.

"У Слов'янську люди теж думали, що їм нічого такого ніколи не знадобиться. А потім сиділи по домівках, і на ракети, що падають на місто, дивилися з вікон. Ми ж хочемо, щоб у наших жінок, дітей і старих було місце, де можна пересидіти мінометний обстріл", - сказав кореспонденту ZN.UA донеччанин Костянтин, який підтримав ініціативу свого сусіда.

Бомбосховище часів "холодної війни" спочатку призначалося для порятунку мирних жителів в зоні ядерного удару. Всередині збереглися залишки комунікацій, спеціальні відсіки для дезактивації особистих речей, склади для повітряних фільтрів. !zn

Читайте також:

Коломойський запропонував приєднати до Дніпропетровської області три райони Донбасу

Терористи завдали шкоди водопровідній системі Донбасу на 50 мільйонів

Донецьк перевели на погодинну подачу води