UA / RU
Підтримати ZN.ua

Домашні працівники: особливості трудових відносин

Новий закон запровадив поняття «домашній працівник».

Трудові відносини між працівником та роботодавцям в Україні регулює відповідне законодавство. У серпні набрав чинності Закон України 3680-IX, яким, зокрема, введено поняття «домашній працівник» та врегульовано особливості його праці. Про це розповіли фахівці «Юридичного порадника для ВПО».

Читайте також: Трудові відносини: які особливості роботи за сумісництвом

Домашній працівник - це нове поняття, яке не є тотожним із надомним або дистанційним працівником.

Відповідно до нової ст. 173-2 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) домашній працівник - це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем.

Домашньою працею вважається робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором. Не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно та не більше 40 годин на місяць.

Водночас домашні працівники можуть займатися різноманітною роботою: доглядати дітей, допомагати по господарству, готувати, бути репетиторами тощо.

Особливості трудових відносин з домашніми працівниками

Через повномасштабне вторгнення РФ багато українців були змушені стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). На новому місці переселенці змушені починати життя з початку та шукати нову роботу. Нагадаємо, які є ресурси для пошуку роботи для ВПО.