UA / RU
Підтримати ZN.ua

Документаліст та фотограф Макс Левін загинув на Київщині

Максим Левін припинив виходити на зв'язок 13 березня.

Після тривалих пошуків 1 квітня правоохоронці в районі села Гута Межигірська на Київщині знайшли загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна, передає LB.ua. Він у супроводі військового, а в минулому теж фотографа, Олексія Чернишова 13 березня відправились у Гуту Межигірську документувати наслідки російської агресії.

Авто чоловіки залишили та пішли в бік села Мощун. З того часу ні з Левіним, ні з Чернишовим зв’язку не було. Пізніше стало відомо, що бої розпочалися саме в тому районі, де збирався працювати Макс Левін. Де зараз перебуває Олексій Чернишов та що з ним невідомо.

Макс Левін народився 7 липня 1981 року в Київській області. З 15 років він мріяв стати фотографом. Будучи юнаком Максим Левін відвідував фотогурток та знімав на дзеркальний «Київ-98». Після школи він закінчив Київський політехнічний інститут, де вивчився за фахом «інженер компʼютерних систем». Працював фотожурналістом. Макс Левін працював як фотокореспондент, документальний фотограф та оператор багатьох українських і міжнародних видань.

Максим Левін працював у редакції LB.ua, також співпрацював з агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Його фото публікували Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, Кореспондент.net, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE/RL).

Більшість його документальних проєктів пов'язані з війною в Україні. 

«Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну», – процитували журналіста в LB.ua.

Разом із колегою Маркіяном Лисейком у 2014 році Левін заснував присвячений військовим проєкт AFTER ILOVAISK afterilovaisk.com, аби зберегти та переосмислити значення подій серпня 2014 року військовими, їхніми родинами та громадянами України в цілому. Максим Левін був одним із тих, кому вдалося вибратися живим з Іловайського котла.

Окрім журналістських робіт, він створив десятки фото- і відеопроєктів для гуманітарних організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), UN, UNICEF, OSCE, UN Woman.

Олексій Чернишов та Максим Левін працювали разом протягом багатьох років. У 2014, у розпал Революції Гідності, вони отримали поранення під час пікету під Києво-Святошинським судом 10 січня.

У Макса Левіна залишились четверо неповнолітніх синів, цивільна дружина та літні батьки.

Допомога у похованні та родині:

Дату і місце прощання із Максом Левіним родина повідомить найближчим часом.

Читайте також: В окупованому росіянами Херсоні зник журналіст Костянтин Риженко

Станом на 25 березня повідомлялося, що військові РФ з початку повномасштабного вторгнення в Україну вбили п'ятьох журналістів, ще сімох поранили, один зник безвісти. За час війни Росія скоїла 148 злочинів проти ЗМІ, також через російську військову агресію 70 медіа зупинили роботу.