UA / RU
Підтримати ZN.ua

Догляд за членом сім’ї: у яких випадках його можна встановити

Відповідь дали юристи.  

В Україні триває воєнний стан, який було оголошено через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час діють інші правові норми.

Читайте також: Надбавка на догляд: який розмір встановлено для осіб з інвалідністю з дитинства

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, у яких випадках можна встановити догляд за особою.

Догляд може бути встановлений над:

Хто може здійснювати догляд

За особами, зазначеними в п. 1-5, можуть здійснювати догляд повнолітні дієздатні члени сім'ї, які:

Спільне проживання у цьому разі можна підтвердити за допомогою «прописки» за однією адресою або акту про проведення обстеження сім’ї.

За особами, зазначеними в п.6, можуть здійснювати повнолітні дієздатні особи, які зареєстровані на одній житловій площі з людиною, яка потребує догляду.

Тобто, в цьому випадку не обов'язково бути пов'язаними родинними відносинами, проте обов'язково мати спільну «прописку».

Яка особа вважається людиною похилого віку

За законодавством України громадянами похилого віку визнаються особи, які досягли пенсійного віку (а це 60 р.), а також особи, яким до досягнення зазначеного пенсійного віку залишилося не більш як півтора року.

Водночас, в Порядку надання допомоги на проживання ВПО вказано, що право на продовження виплат, серед іншого, має особа, яка доглядає особою, яка досягла 80-річного віку. Тобто, для визначення права на виплати ВПО, планка похилого віку суттєво підвищена.

Чим підтверджується потреба особи в сторонньому догляді

У всіх випадках потреба в сторонньому догляді підтверджується медичною документацією, форми якої затверджені Міністерством охорони здоров’я.

Чим підтверджується факт здійснення догляду

Факт здійснення догляду підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду. Такий акт складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у місті адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

 Якщо особа, яка здійснює догляд, претендує на компенсацію за здійснення догляду, береться до уваги її майновий стан. Так, такі особи повинні мати середньомісячний дохід за попередній квартал, менший за прожитковий мінімум, станом на 1 січня року, в якому звертаються за отриманням цієї компенсації.

Нагадаємо, чи може виїхати за кордон чоловік, який здійснює постійний догляд за батьком.