UA / RU
Підтримати ZN.ua

Додаткова виплата військовим: юрист назвав умови її отримання

Вона була запроваджена на період дії воєнного стану.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні було запроваджено воєнний стан і діє загальна мобілізація. Для військових, що боронять нашу країну, передбачене грошове забезпечення, надбавки та премії, а також -  додаткова винагорода.

Читайте також: Воєнний стан: скільки служать призвані під час мобілізації

Юрист Костянтин Грітчин розповів на підставі чого вона здійснюється та у яких випадках військового можуть залишити без неї.

Відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану», на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі до 30 000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць

Питання виплати додаткової винагороди регулюється рішенням Міністра оборони України від 23.06.2022 No 912/з/29, в якому зазначено, що документальне підтвердження вказаних вище фактів здійснюється на підставі:

При цьому відряджені військові підтверджують безпосередню участь у бойових діях або заходах довідкою керівника органу військового управління, штабу угруповання військ (сил), штабу тактичної групи, командира військової частини (установи, навчального закладу), до яких для виконання завдань відряджений військовослужбовець.

Виплата здійснюється на підставі наказів:

Також передбачені випадки, коли військовому не виплачується додаткові кошти. Відповідно до рішення Міністра оборони України від 23.06.2022 № 912/з/29 виплата не виплачується військовослужбовцям, які:

Нагадаємо, в Україні передбачені певні пільги як для військовослужбовців, так і для їх рідних.