UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доба в зоні АТО пройшла без втрат

Найбільша кількість обстрілів зафіксована на маріупольському напрямку, на луганському напрямку бойовики вперше за чотири тижні використовували артилерію.

За минулу добу в зоні АТО не було вбитих і поранених серед бійців ЗСУ, повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник у вівторок, 13 грудня.

На луганському напрямку бойовики атакували Попасну і Бахмутську трасу, а також прилеглі до траси території. Незважаючи на те, що останнім часом кількість обстрілів на цій ділянці скоротилася, за минулу добу вона знову збільшилася. Найгарячішою точкою луганського напрямку залишається село Кримське. Там бойовики активно використовували важке озброєння, в тому числі міномети. Під Новозванівкою окупанти вперше за останні чотири тижні застосували артилерію калібром 122 мм, крім неї використовувалися також міномети. Сусідню з Новозванівкою Новоолександрівку окупанти обстріляли тричі. Село Сиве Станично-Луганського району терористи обстрілювали зі стрілецької зброї. Всього за добу окупанти 17 разів порушували режим тиші на цьому напрямку, по позиціях ЗСУ біля Кримського ними випущено майже 120 мін.

На донецькому напрямку неспокійною ситуація залишається в Авдіївці і на Горлівському периметрі. У промзоні Авдіївки бойовики стали рідше використовувати міномети, але тривалість обстрілів з використанням великокаліберних кулеметів і гранатометів зросла. Всього за добу окупанти шість разів порушували режим тиші на цьому напрямку. З них тричі – з використанням важкого озброєння.

На маріупольському напрямку зберігається важка ситуація на лінії Павлопіль-Широкине. Там за минулу добу зафіксовано 12 обстрілів. Тим не менше, кількість обстрілів з важкого озброєння тут скоротилася – сім за добу. Бойовики скоротили використання артилерії, танків та мінометів на маріупольському напрямку, але збільшили тривалість обстрілів. За добу на маріупольському напрямку було випущено 70 мін. Під Павлополем позиції ЗСУ двічі обстріляли снайпери. Всього за добу окупанти 19 разів порушували режим тиші на цьому напрямку.

На саміті лідерів країн "Нормандської четвірки" 19 жовтня в Берліні була досягнута домовленість, що до кінця листопада голови МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, лідери країн попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на чотирьох ділянках лінії зіткнення в Донбасі. Серед цих ділянок, зокрема, має бути і Дебальцеве Донецької області.

Проте міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах у Мінську 29 листопада не досягли прогресу в узгодженні "дорожньої карти" через відмову очільника МЗС РФ Сергія Лаврова обговорювати розміщення збройної місії ОБСЄ в Донбасі.