UA / RU
Підтримати ZN.ua

До суду скерували обвинувальний акт відносно співробітників Інституту раку

П'ятьох громадян, які проходили лікування у інституті, визнано потерпілими.

Завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно службовців Національного інституту раку МОЗ, які збагачувалися за рахунок онкохворих пацієнтів. Про це повідомляє у середу пресслужба прокуратури Києва.

Було встановлено, що завідувач поліклінічного відділення інституту, достовірно знаючи про те, що згідно із законодавством, меддопомога у державних чи комунальних закладах охорони здоров'я надається безоплатно, організував та спільно з лікарем-онкологом створив умови, за яких пацієнти не мали можливості безоплатного лікування.

Потерпілими визнано п'ятьох громадян, які проходили лікування у інституті раку, та яким завдано матеріальну шкоду на суму близько 40 тисяч гривень.

Двом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 184, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу та ч. 2 ст. 27 ч. 1 ст. 184, ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 191 КК відповідно.

Обвинувальний акт скеровано до Голосіївського райсуду Києва для розгляду по суті.

У вересні 2019 року повідомлялося про те, що двом лікарям Національного інституту раку оголосили підозру у порушенні права на безкоштовну медичну допомогу і заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем вчинене повторно. Вони запевняли онкохворих пацієнтів, що кількість закуплених за держкошти препаратів дуже обмежена й змушували платити "винагороду", зокрема під виглядом благодійної допомоги, щоб отримати відповідні ліки. Суми за один курс хіміотерапії коливалися від 1,5 до 18 тисяч грн.