UA / RU
Підтримати ZN.ua

До моменту проведення виборів в Україні може суттєво збільшитися число інфікованих коронавірусом - Данілов

За словами Данілова, місцеві вибори в цьому році будуть найскладнішими за весь час незалежності України.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив про те, що в жовтні, коли заплановані місцеві вибори, в Україні може бути істотне зростання кількості нових випадків інфікування коронавірусом, передає " Інтерфакс-Україна ".

"Станом на 25 жовтня, за песимістичним сценарієм, ми будемо мати 360 тис. випадків зараження, і ми повинні бути до цього готові", - заявив Данілов під час наради з питання прогнозування поширення коронавірусу в Україні.

За словами секретаря РНБО, з огляду на загострення епідемічної ситуації, "вибори 25 жовтня будуть одними з найскладніших за весь період незалежності".

"Забезпечення голосування всіх без винятку громадян є ключовою умовою демократичності", - додав Данілов.

Він також зазначив, що в зв'язку з цим виборчий процес потрібно організувати з урахуванням всіх рекомендацій МОЗ, які стосуються протидії коронавірусу. Данілов висловив переконання, що майбутні місцеві вибори мають відбутися максимально відкрито, демократично і безпечно.

"Потрібно залучати громадськість до обговорення. Всі члени виборчого процесу повинні знати алгоритм дій під час виборів в умовах карантинних обмежень", - заявив секретар РНБО.

Читайте також: Партіям заборонили займатися благодійністю під час виборів

Нагадаємо, 8 серпня ЦВК призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій.

У свою чергу голова Верховної Ради Дмитро Разумков спрогнозував явку на місцевих виборах в 55-65%.

При цьому президент України Володимир Зеленський 29 липня доручив уряду продумати сценарії і механізми для безпеки громадян під час проведення місцевих виборів в умовах пандемії.

Однак в Комітеті виборців України заявили про те, що українські органи держвлади не готові до проведення місцевих виборів в умовах пандемії коронавірусу. За словами голови КВУ, на закупівлю засобів захисту для членів виборчих комісій може знадобитися сотні мільйонів гривень.