UA / RU
Підтримати ZN.ua

До кінця року Україна отримає 50 млрд доларів за рахунок російських активів – декларація G7

Велика сімка заявила, що «надсилає безпомилковий сигнал» Путіну

Лідери країн Великої сімки, за результатами Саміту в Італії, погодили надання Україні позики у 50 млрд доларів, яка буде забезпечуватися за рахунок російських активів, заморожених у західних країнах (приблизно 280 млрд доларів, які генерують щороку доходи на рівні 3-5 млрд євро).  

«У присутності президента [України Володимира] Зеленського ми вирішили надати близько 50 мільярдів доларів США, використовуючи надзвичайні доходи від заморожених російських суверенних активів», – йдеться у декларації G7. 

Цим, лідери Великої сімки «надсилають безпомилковий сигнал» російському диктатору Владіміру Путіну. 

Читайте також: G7 пообіцяє посилити заходи проти нафтового флоту, енергетики й металів РФ — Bloomberg

У декларації зазначається, що для підтримки поточних і майбутніх потреб України перед обличчям тривалої оборони від Росії, G7 започаткує Надзвичайну програму прискорення надходжень до бюджету України (ERA) – щоб зробити доступними близько 50 мільярдів доларів США додаткового фінансування для України до кінця 2024 року.

«Таким чином, без шкоди для можливих інших внесків і діючи спільно, G7 має намір надати фінансування, яке буде обслуговуватися і погашатися за рахунок майбутніх потоків надзвичайних надходжень від заморожених російських суверенних активів, що зберігаються в Європейському Союзі та інших відповідних юрисдикціях. Для цього ми будемо працювати над отриманням дозволу в цих юрисдикціях на використання майбутніх потоків цих надзвичайних доходів для обслуговування та погашення кредитів», – зазначається у документі.

Лідери G7 також підтвердили, що суверенні активи Росії в юрисдикціях країн Сімки залишатимуться замороженими доти, доки Росія не припинить свою агресію та не заплатить за шкоду, яку вона завдану Україні.

Читайте також: Підтримка Китаєм Росії є "довгостроковою загрозою" для європейської безпеки — країни G7

Нагадаємо, у декларації Великої сімки зазначається, що Росія має відшкодувати Україні всю завдану шкоду, яка зараз оцінюється Світовим банком сумою 486 млрд доларів.