UA / RU
Підтримати ZN.ua

До 21 травня Україна повинна остаточно попрощатися зі слідами комуністичної пропаганди

Перший етап очищення суспільства від руйнівних наслідків тоталітарного минулого за планом повинен закінчитися 21 травня 2016 року.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у своїй статті для DT.UA висловлює думку, що залишати пам'ятники Леніну в публічному просторі демократичної країни через їхню художню цінність - все одно, що залишати свастику на вулицях Німеччини.

"Стосовно демонтажу пам'ятників забила на сполох мистецька громадськість, яка висловлює стурбованість з приводу можливої втрати цінних мистецьких творів. Але закон зобов'язав органи влади в цивілізований спосіб, а не так, як це відбувалося під час стихійного революційного "ленінопаду", проводити демонтаж. Тому та невелика частина справді цінних творів повинна знайти своє місце в музеях. А залишати їх у публічному просторі демократичної країни - все одно, що залишати свастики на вулицях Німеччини", - пише він.

"Уявіть собі школяра, який спускається в метро, а на кожній станції йому на очі потрапляє свастика, до школи він прямує вулицею Ріббентропа або Гіммлера, а навпроти школи стоїть пам'ятник Гітлеру. Чи зможе він вирости в таких умовах людиною зі стійкими демократичними цінностями? Німці свого часу сказали: "Ні!". Тепер своє "ні" впевнено промовила Україна", - пише В'ятрович.

"2014-го на міжнародній конференції "Як викинути Леніна з голів українців?", організованій Інститутом національної пам'яті спільно з Посольством Франції та громадськими організаціями, ми говорили про демонтаж пам'ятників як про перший етап очищення суспільства від руйнівних наслідків тоталітарного минулого. За планом він має закінчитися 21 травня 2016 р. І це означає, що простір, у якому українці живуть, навчаються і працюють, буде вільним від тоталітарної пропаганди. Вільним для творення нового. Звісно, складно говорити про інновації в "совкових" рамках. Нашою метою було зняти ці обмеження, і ми вже на фінішній прямій, аби її досягнути", - йдеться в статті.

Читайте також: У Польщі мають намір знести понад 500 пам'ятників радянської епохи

Нагадаємо, в Україні 18 лютого в зв'язку з законом про заборону пропаганди комуністичної і нацистської символіки офіційно вступає в силу постанова Верховної Ради №3854 про перейменування більше 160 населених пунктів.

Зокрема, в Донецькій області місто Артемівськ перейменовано на Бахмут, Дзержинськ – на Торецьк, Червоний Лиман – на Лиман. У Полтавській області місто Червонозаводське перейменоване на Заводське. В Одеській області місто Іллічівськ перейменовано на Чорноморськ.

Детальніше про декомунізацію читайте в статті директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича "Повертаємо людям історію, історії повертаємо людей" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".