UA / RU
Підтримати ZN.ua

До 1 січня регіональні МСЕК будуть працювати по старій системі — Радуцький

А функції центральної комісії, яка знаходилася у Києві, вже передані Інституту МОЗ у Дніпрі.

Голова комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький наголосив, що регіональні МСЕК будуть до 1 січня працювати по старій системі. Під час телемарафону він відзначив, що не можна ліквідувати комісії, не передавши їхні функції іншому органу.

У людей, продовжив він, й далі є потреби, "комусь, наприклад, потрібне протезування". 

"Вони працюватимуть за старою системою, але під тим контролем, який сьогодні там буде. Я сподіваюся, що до кінця року в нас гучних вже якихось скандалів не буде, — наголосив Радуцький. — Я ж не думаю, що ці люди безсмертні та безстрашні. Вони мають розуміти, що на них сьогодні дивиться вся країна. Тому я думаю, що трошки буде простіше. Бо ми не можемо сьогодні залишити людей без такої комісії". 

Він зазначив, що функції київської центральної МСЕК — "функції контролю і куди можна поскаржитися чи де можна скасувати рішення районної комісії" — передані Інституту МОЗ у Дніпрі. Він саме займається такими експертизами.

"Я думаю, що до січня уряд зробить все максимально для того, щоб люди не відчули цього перехідного періоду", — підсумував депутат.

Читайте також: Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

Нагадаємо, 22 жовтня РНБО після низки корупційних скандалів ухвалила рішення про ліквідацію в Україні усіх Медико-соціальних експертних комісій. Згодом президент України Володимир Зеленський видав указ, в якому сказано, що цей процес розпочнеться 31 грудня. До тих пір робочі групи повинні перевірити попередні рішення МСЕК про встановлення інвалідності, всі необґрунтовані висновки потрібно буде переглянути. Прем'єр Денис Шмигаль розповів, що замість МСЕК в Україні буде створено європейську модель, на розробку якої у МОЗ є тиждень.