UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДНР та ЛНР синхронно захотіли референдумів

Навіть означилася дата – 4 листопада

Громадська палата так званої "ЛНР" звернулася 19 вересня до його "голови" Леоніда Пасічника з вимогою негайно провести референдум про приєднання до Росії. Зі зверненням до Пасічника виступила заступник голови Громадської палати Ліна Вокалова, повідомляє Радіо Свобода.

За її словами, останніми днями "київські націоналісти перейшли всі червоні лінії" та висловила впевненість, що населення Луганщини повністю підтримає ініціативу про приєднання до Росії, що убезпечить територію самопроголошеної республіки.

Читайте також: FT: Наступ України ставить Путіна перед вибором, якого він хотів би уникнути

Рішення про проведення референдуму було направлено на розгляд голові "ЛНР" та Народній Раді.

Через кілька годин з аналогічним зверненням до голови так званої "ДНР" Дениса Пушиліна виступила і Громадська палата невизнаної Донецької республіки. "Ми хочемо, щоб між нами та Україною пролягав кордон Російської Федерації", - йдеться у документі.

Читайте також: "ДНР" домовляється про співпрацю з КНДР: Пушилін написав листа Кім Чен Ину

Звернення відбуваються на тліконтрнаступу збройних сил України на західних кордонах Донецької та Луганської областей.

Головний редактор російського державного телеканалу RT Маргарита Сімоньян у себе в телеграмі прокоментувала ці прохання як "кримський сценарій та ва-банк".

Спочатку Кремль планував проведення "референдумів" про входження до складу Росії в окупованих регіонах України 11 вересня : крім Донецької та Луганської областей. Однак через стан справ на фронті та контрнаступ українських військ референдуми було відкладено.

Читайте також: У Путіна проблеми з «референдумами»: які плани Кремля зриває Україна

Пізніше секретар генради партії "Єдина Росія" Андрій Турчак заявив, що слід приурочити "референдуми" щодо приєднання до Росії на Донбасі та окупованих територій півдня України до Дня народної єдності. Він у Росії святкується 4 листопада.