UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дмитрівська батьківська субота: значення дня

Перші згадки про свято датуються XIV століттям.

Субота 6 листопада цього року називається поминальною чи батьківською. Оскільки вона передує Дню пам'яті Преподобного Димітрія Солунського, її називають Дмитрівською суботою.

Історія свята

Перші згадки про свято датуються XIV ст. Після Куликівської битви Дмітрій Донськой, який вважав Димітрія Солунського своїм покровителем, закликав щороку вшановувати пам'ять 250 тисяч воїнів, які загинули у битві за батьківщину, повідомляє «УНІАН».

Пізніше Дмитрівська субота стала загальним днем поминання. Віруючі поминають не лише солдатів, а й покійних родичів та друзів. У церквах проводять заупокійні служби, православні відвідують могили своїх близьких.

Читайте також: Хелловін: що не можна робити у свято

Як поминають покійних

Цього дня необхідно відвідати храм. На аркушах паперу наперед пишуть імена померлих, які потім передають священикові. Іти до церкви можна не лише в саму суботу, а й у п'ятницю, яка передує їй.

В якості підношення із собою беруть пісні продукти. Традиційно також подають милостиню нужденним, і просять їх помолитися за упокій душі.

Після служби, необхідно відвідати цвинтар і пом'янути покійних там. Увечері влаштовують поминальну трапезу, на яку готують кутю. Прийнято запрошувати за стіл родичів та друзів.