UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дмитрівська батьківська субота: традиції

В цей день поминають родичів та близьких.

19 жовтня християни східного обряду відзначають Дмитрівську батьківську суботу. Вона передує Дню пам'яті Преподобного Димитрія Солунського.

Читайте також: День святої Людмили: традиції та прикмети

Минулого року дата свята змінилася, оскільки православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар свят з 1 вересня. Так, парафіяни ПЦУ відзначатимуть всі православні неперехідні свята на 13 днів раніше. День пам'яті Преподобного Димитрія Солунського тепер відзначають 26 жовтня, а за тиждень до нього – поминальну суботу.

Традиції Дмитрівської батьківської суботи

В цей день прийнято поминати померлих родичів та близьких. Віряни у Дмитрівську суботу відвідують поминальну панахиду у церквах.

До церкви заведено с собою брати пісні продукти: яблука, хліб, цукерки. Також можна взяти кагор.

На невеликих аркушах паперу потрібно написати імена померлих, тоді священник може зачитати їх під час служби. Якщо у Дмитрівську суботу не виходить піти до храму, то можна поминати покійних вдома та помолитися перед іконами.

В цей день після церкви віряни йдуть на кладовища. Після повернення додому господині влаштовують поминальну трапезу, на яку прийнято запрошувати друзів та родичів. Для неї обов’язково готують кутю.