UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для кримчан знайшли спосіб уникнути призову в російську армію

В окупантів буде менше юридичних обґрунтувань для призову.

Щоб уникнути загрози призову в армію Росії, яка анексувала Крим, жителям півострова призовного віку потрібно ставати на військовий облік на підконтрольній Києву території. Про це в інтерв'ю "Крим.Реалії" розповів постійний представник президента України в АРК Борис Бабій.

"Громадянам України з Криму призовного віку я б радив ставати на військовий облік на підконтрольній території. Якщо особа є внутрішньо переміщеною особою (ВПО), то слід ставати на облік за місцем оформлення довідки ВПО, а якщо статусу ВПО немає, то можна звертатися до будь-якого військкомату на підконтрольній території", - сказав Бабін.

На його думку, росіянам буде важче призивати в свої збройні сили осіб, що перебувають на обліку на підконтрольній території України з юридичних причин і через політичну безпеку.

У Криму підконтрольні Москві військкомати з 1 жовтня вже почали черговий "призов" до лав російської армії. Під час осінньої призовної кампанії до війська Росії призвуть понад 2,8 тисячі кримчан, з яких більше 2,4 тисячі новобранців відправлять літаками військово-транспортної авіації у військові частини в сусідній Росії, зокрема 1 тисячу на російську військову базу у Вірменії.

Зазначимо, що відповідно до міжнародного права, окупаційній державі забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, проте Росія ігнорує цю вимогу.

Більше про проблеми призову кримчан в армію окупаційної РФ читайте в матеріалі Миколи Мирного "Чи законно Росія закликає в армію кримчан?" "Дзеркало тижня. Україна".