UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для збільшення явки на псевдовиборах росіяни обмежували виїзд із сіл

Окупанти перевіряли людей за списками.

В останні дні псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях України росіяни активно застосували методи примусу місцевого населення. Зокрема на Херсонщині зафіксовані випадки обмеження виїзду мешканців сіл, які не «голосували».

Фактично російські солдати перевіряли місцевих за списками, чи відвідували вони так звані «вибори», повідомив Центр національного спротиву.

Читайте також: Для «голосування» на псевдовиборах у Маріуполі людей шукали на пляжах — Андрющенко

Також там додали, що після проведення фейкових виборів росіяни замінюють «волонтерів» із кремлівських молодіжних рухів на тимчасово окупованих територіях.

«Йдеться про путінських посіпак із «Молодої гвардії», які на «виборах» імітували роль спостерігачів й забезпечували масовку для пропаганднлиських сюжетів. Тепер вони повертаються до РФ, натомість на ТОТ прибуває нова заміна», - зазначили у ЦНС.

Центр національного спротиву підкреслив, що ці «добровольці» отримують зарплату за свою роботу на ТОТ, а також мають преференції від вишів, у яких навчаються. Подібну систему ворог розробляє й на ТОТ, але не може знайти достатню кількість студентів.

Читайте також: Росіяни просувають у «місцеву владу» на ТОТ двірників та прибиральниць – навіщо

Нагадаємо, очільник Мелітополя Іван Федоров зазначив, що понад 45% кандидатів на псевдовиборах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області - це громадяни Росії.

Європейський Союз обіцяє покарати політичне керівництво Російської Федерації та усіх причетних до організації фейкових виборів. Також високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав псевдовибори марною спробою Росії легітимізувати свій незаконний військовий контроль і анексувати частину українських територій.

Цілі російського керівництва від псевдовиборів на окупованих територіях на півдні та сході України не обмежуються лише прагненням сформувати вертикаль влади за російським лекалом, вони набагато ширші. Про мотиви Кремля написав Володимир Кравченко у статті на ZN.UA «Навіщо Путіну «вибори» на окупованих територіях України».