UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для перевірки студентів для виїзду з країни потрібна співпраця з закордонними університетами — Горбачов

Освітній омбудсмен вважає, що держава має уникати спекуляцій щодо людей, які їдуть з країни на навчання.

Питання виїзду студентів за кордон – це питання чесності держави перед  громадянами. Аби уникнути спекуляцій на цю тему, потрібен ефективний механізм перевірки студентських документів, заявив в інтерв’ю Оксані Онищенко для ZN.UA освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

«Тут питання чесності влади перед громадянами. Якщо влада вважає, що для захисту країни ці люди потрібні в Україні, то варто заборонити виїзд усім на законодавчому рівні. А зараз виходить так, що закон, нібито, не забороняє, а на кордоні зупиняють людей не відомо на яких підставах. Тільки нещодавно, буквально за кілька останніх тижнів, роз’яснення надійшли», - заявив він.

Він підкреслив, що багато українців подавали документи на навчання до закордонних ЗВО ще задовго до активної фази війни, тому звинувачувати їх у бажанні “відкосити” - абсолютно неправильно.

«Потрібні дієві і ефективні механізми, щоб виокремити тих, хто планує дійсно відповідально навчатися, від тих, хто у такий спосіб намагається уникнути обов'язку захищати Україну», - заявив Горбачов.

На його думку, насамперед потрібен ефективний механізм перевірки документів із закордонних університетів у співпраці з ними.

Також він не виключає варіанту проведення автоматизованої перевірки факту навчання студентів у закордонних університетах, щоб максимально уникнути суб′єктивних факторів, аби уникнути можливостей для корупції. 

Читайте також: Студентів-переселенців переведуть на бюджет

Нагадаємо, 14 вересня громадяни України чоловічої статі, які вважаються придатними до військової служби (від 18 до 60 років), але є студентами закордонних закладів вищої освіти (ЗВО), втратили можливість виїжджати з країни під час воєнного стану. Як пояснив речник Державної прикордонної служби (ДПСУ) Андрій Демченко, вище військове керівництво скасувало таку можливість у зв’язку із масовими підробками документів для нелегального перетину кордону.

Пізніше міністр освіти Сергій Шкарлет звернувся з листом до закордонних колег-міністрів, у якому просить допомогти таким студентам. Зокрема він просить перевести українських студентів на онлайн-навчання або надати їм перерву на рік.