UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для набуття українського громадянства треба складати іспит з історії та знання Конституції України

Рішення уряду треба закріпити на практиці ще декількома підзаконними актами

Особи, які хочуть отримати громадянство України, тепер повинні скласти два іспити. Це має бути екзамен з основ Конституції України та історії України.

Урядова постанова регламентує обов'язковість складання екзаменів трьом категоріям потенційних отримувачів такого статусу:

Остання категорія є особливою, оскільки це пов'язано з відтермінуванням у зв'язку з проходженням військової служби за контрактом або внаслідок визначних заслуг перед Україною.

З якого часу треба буде здавати іспит тим, хто хоче отримати громадянство?

Для того, щоб постанова уряду запрацювала, необхідно ухвалити та впровадити низку наказів і положень, а також реалізувати організаційні заходи. “Наразі ухвалено лише принципове рішення”, – зазначається в урядовому повідомленні.

Як буде відбуватися екзамен на громадянство?

Для реєстрації потенційному громадянину необхідно створити електронний кабінет та подати заявку в електронній формі. Здавати потенційному громадянину України потрібно буде екзамен, для якого будуть сформовані двадцять завдань з основ Конституції України та двадцять п'ять завдань з історії України.

Іспит буде записуватися на відео для забезпечення прозорості його складання і за потреби – перевірки. “У разі успішного складання учасники отримають відповідні сертифікати”, – зазначається в пресрелізі.

У квітні 2023 року Президентом України підписано закон, який передбачає введення обов’язкових іспитів для тих, хто прагне отримати громадянство нашої країни.