UA / RU
Підтримати ZN.ua

Диверсійні групи противника намагалися проникнути вглиб позицій українських військ - ІС

У зоні АТО в Донбасі тривають бойові дії з боку російсько-терористичних військ.

Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують обстріли позицій українських військ і цивільних об'єктів, активно використовуючи, крім стрілецьких озброєнь, і системи озброєння, які повинні бути відведені від лінії розмежування сторін згідно з мінським домовленостями.

Про це повідомив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Зокрема, протягом минулих двох діб 12-13 квітня (неділя-понеділок) терористами для обстрілу і збройних провокацій використовувалися 120-мм міномети, 122-мм артилерія (гаубиці Д-30 і САУ 2С1 "Гвоздика"), бронетехніка (танки Т-72БА, Т-64Б, а також ББМ - БМП-2, БТР-80). Крім того, були використані станкові протипіхотні та протитанкові гранатомети (АГС-17, СПГ-9), великокаліберні кулемети і зенітні установки (типу ЗУ-23-2)

В "ІС" відзначають, що 13 квітня терористи неодноразово виникали мінометним вогнем позиції українських військ в районі Пісків (знаходяться біля зруйнованого Донецького аеропорту - ред.), Авдіївки, Широкіно, Гранітного, Досвідченого і шахти Дутовка (зафіксовано застосування БМП-2 та БТР-80).

Як мінімум 4 рази зафіксовані спроби диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) терористів проникнути в тактичну глибину бойових порядків українських військ на ділянках Сєвєродонецького напряму, і 1 раз - в районі н. п. Щастя.

В ніч з 12 на 13 квітня в районі н. п. Піски і Водяне позиції українських військ атакували "кочують" танки терористів (раніше дані позиції обстрілювалися БМП-2 бойовиків з 30-мм автоматичних гармат, працювала вогнева група з 3-х БМП-2). Судячи по точності і дальності стрільби, бойовиками застосовувався Т-72БА з новими російськими "нічними" прицілами, висування на вогневу позицію і подальший відхід прикривали вогнем танк Т-64Б і зенітна установка ЗУ-23-2.

В районі селища Донецький (на Луганському напрямку) тактичні групи російсько-терористичних військ намагалися просочитися вглиб бойових порядків українських військ.

"Вогнева група противника, застосувавши стрілецьку зброю, гранатомети спробувала прикрити прохід іншої групи в стик між позиціями двох українських підрозділів. Проте висунення цієї групи було вчасно помічено українськими військовослужбовцями, був відкритий вогонь, і її рух вглиб наших бойових порядків було зупинено, після чого обидві групи бойовиків відійшли на вихідний рубіж" - пише Тимчук.

За даними "ІС", протягом 12-13 квітня зафіксовано переміщення 33-х транспортних одиниць у складі колон для постачання формувань російсько-терористичних військ. В основному колони йшли "північним маршрутом (24 одиниці пройшли через Алчевськ і Червоний Промінь на Дебальцеве).

"Звертає на себе увагу значна кількість у складі транспортних колон (не менше 1/3) спеціальних автомобілів і автомобілів зі спеціальними блок-секціями з різноманітним обладнанням. Також спостерігається істотне зниження в складі колон кількості автоцистерн з паливом", - резюмував Тимчук.

На Луганському напрямку відзначалася різка активізація розвідувальних дій бойовиків, у тому числі повітряна, додає він, - 11 польотів безпілотників за двоє діб.


За даними штабу АТО, терористи 26 разів до півночі порушили режим перемир'я.

Раніше надходила інформація про бій в районі Пісків. За даними журналістів, один військовий загинув, ще один - важко поранений і потрапив у полон до бойовиків. За іншими даними, поранених - четверо, при цьому один з них пережив клінічну смерть, але його вдалося "відкачати".