UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дитячий садок архітектора з Дніпра потрапив на сторінки авторитетного світового видання про архітектуру

Успіх проекту Валентірова пояснюється великою кількістю нестандартних дизайнерських та архітектурних рішень

Садок у смт Обухівка Дніпропетровської області, побудований у 2018 році за проєктом українського архітектора Олексія Валентірова, відзначений виданням ArchDaily серед кращих проєктів, які будуть змінювати соціальний простір у найближчому майбутньому. Про успіх архітектора повідомив Юрій Голик.

«Побудований нами рівно за рік дитячий садок в Обухівці Дніпропетровської області потрапив на, мабуть, самий крутий щоденний сайт про архітектуру. Саме на цьому сайті кожен день публікуються круті реалізовані проєкти з усього світу, - пише Голик. - Саме на цьому сайті кожен день можна побачити садки майбутнього з Японії, Швеції та Мексики і взагалі круті об'єкти з усього світу».

Успіх проєкту Валентірова обумовлений великою кількістю нестандартних дизайнерських та архітектурних рішень, реалізованих в Обухівці. Перш за все, сам садок ідеально розташований по відношенню до сторін світу. На першому поверсі вікна встановлені «у підлогу», щоб взимку, коли сонце низько, промені проникали у внутрішні приміщення і додатково їх прогрівали. А балкони та фасадні панелі другого поверху, навпаки, захищають від сонця влітку.

Також в садку коридори із зображенням героїв мультфільмів пристосовані для того, щоб діти їх розмальовували. У спальнях стелі також розмальовані, щоб, дивлячись на ці малюнки, діти засинали.

На реалізацію проєкту пішло півтора роки, при цьому безпосередньо будівництво тривало всього рік. Вартість готового об'єкту «під ключ» склала 68 млн гривень, у тому числі сам проєкт, а також повне оснащення, «аж до останньої вилки, ложки і наволочки».

Як розповів Голик, садок в Обухівці - не єдиний проєкт Валентірова: «Олексій автор проєкту реконструкції багатьох шкіл, зроблених нами. Наприклад, школа # 7 у Марганці, де з будівлі 30-х років минулого століття зробили сучасний освітній простір, школа у Покрові, найяскравіша школа країни - школа у Жовтих Водах і багато інших».

Нагадаємо, досвід фахівців з Дніпра минулого року був застосований у Києві при будівництві найвищого флагштока для найбільшого національного прапора.