UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діти ВПО: які документи потрібно надати для зарахування до школи

Відповідь дала юристка.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Серед них багато дітей шкільного віку.

Читайте також: Новий навчальний рік: коли він розпочнеться у школах

Юристка чат-бота «Юридичний порадник для ВПО» Ольга Луців розповіла, які документи потрібні для зарахування дитини  ВПО до школи.

Для зарахування до школи один з батьків, опікун, інший законний представник, родич школяра має подати заяву (її скановану копію чи фотокопію) про зарахування.

Заява може подаватися як особисто так і факсом, електронною поштою, іншими засобами зв’язку чи у будь-який інший спосіб за вибором заявника.

Відповідно до п. 3 Наказу МОН від 28.03.2022 р. №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні» заява подається у довільній формі без надання заявником будь-яких додаткових документів, їх копій (додавання додатків), крім випадків, коли такі документи, їх копії є в наявності та заявник надає їх за власним бажанням.

Проте 1 серпня 2024 р. набирають чинності зміни до іншого нормативного акту, Наказу МОН від 16.04.2018 р. №367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», який передбачає, що для зарахування дитини до закладу освіти одним із її батьків подається заява, у якій зазначаються відомості про серію, номер (за наявності) та дату видачі:

За бажанням заявника замість зазначення відомостей у заяві про зарахування до неї додаються копії відповідних документів.

Також слід пам’ятати, що варто надавати і копію довідки ВПО для підтвердження місця проживання на території, яку обслуговує ця школа.

Одним з документів, відомості про який потрібно вказати (або ж надати сам документ), є медична довідка. Для отримання довідки у дитини повинні бути обов’язкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. У ситуації, коли інформація про проведені щеплення дитини недоступна і немає можливості її отримати або ж відновити, згідно з законодавством необхідно пройти повторний курс щеплень.

«Відсутність оригіналу або копії медичної довідки не є підставою для відмови у зарахуванні до школи. Однак для очного відвідування закладу освіти довідка є обов’язковою», - пояснила юристка.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні зазнав змін освітній процес. Так, у деяких школах, через безпекову ситуацію в регіонах, було введене онлайн-навчання. Нагадаємо, які зміни передбачені у зимовий період.