UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директора дитбудинку на Одещині підозрюють у розбещенні вихованок

Очільник закладу від роботи не відсторонений і має впливових родичів і друзів.

Директора дитячого будинку у місті Ізмаїл, що на Одещині, підозрюють у розбещені вихованців – відомості щодо розпусних дій стосовно трьох дівчат семи та п’яти років внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, повідомило джерело ZN.UA у правоохоронних органах.

Справу відкрито за ч.2 статті 156 Кримінального кодексу України – розбещення малолітніх.

«Попереднім медичним обстеженням дівчаток, про яких йдеться у зверненні, ніяких слідів, що свідчили б про сексуальне насилля, не виявлено. Самі діти, опитані у присутності шкільного психолога за участю законних представників, про факт статевого насилля чи розбещення нічого не розповідають», - розповіло наше джерело.

Діти кажуть, що ходили до кабінету директора дивитись мультфільми та гратись. Сам Віктор Проценко обвинувачення заперечує. «Я не буду йти. Я не зробив нічого, щоб ховати очі або змінювати місця проживання», - написав він у Facebook.

«Директор зараз від виконання обов'язків не відсторонений, - коментує правозахисниця з Одеси Зоя Мельник. - Можна тільки уявити собі, як він чинитиме тиск на дітей».

Співробітниця будинку дитини, яка подала заяву, каже, що директор неодноразово забирав дітей до свого кабінету. І одного разу діти розповіли їй про те, що там відбувалося.

Родичами директора будинку дитини є три депутати різних рівнів: райради, міськради, і ексдепутат ВР. А в друзях сім'ї – співробітник прокуратури Одеської області, керівництво міськвідділу поліції і начальниця міської служби у справах дітей.

Загалом, є всі підстави побоюватися, що справа спробують зам'яти. Вже зараз з'являються дописи в соцмережі, в яких директор заперечує свою провину, і знаходяться ті, хто висловлює йому слова підтримки.

Усиновителі відгукуються про манеру поведінки директора не кращим чином - «царьок місцевий, безкарний».

Зараз у справі призначено судово-медичну експертизу на факт виявлення тілесних ушкоджень, характерних для зґвалтування або спричинення фізичного насилля.

За її результатами буде призначено психолого-психіатричну експертизу, яка встановить правдивість та об’єктивність дитячих свідчень, а також щодо вчинення відносно них насильницьких дій, зокрема сексуального характеру.

Дітей допитуватимуть за участі психолога, що працює за методикою «зеленої кімнати» (тобто проводить інтерв'ювання дитини, яка потерпіла або стала свідком злочину, в умовах, що не допускають повторної травматизації психіки).

Читайте також: Закривати інтернати не можна залишити

Нагадаємо, раніше скандал щодо насильства щодо вихованців спалахнув в Одеському притулку «Світанок». Про знущання над дітьми повідомляла волонтерка і колишня співробітниця поліції Зоя Мельник.

За її словами, співробітники центру систематично піддають дітей психологічному та фізичному насильству, зокрема, вдаючись до послуг охоронної фірми «Центр». Через це діти та підлітки регулярно тікали з центру реабілітації.

Справу відкрили за ч.1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч.3 ст. 152 (зґвалтування неповнолітнього), ч.2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу. Втім, засудили лише двох виховательок, які отримали по три роки позбавлення волі умовно.