UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор Музеїв Кремля визнала рішення нідерландського суду щодо "скіфського золота" обгрунтованим

Предмети національного музейного фонду не можуть вважатися майном певних окремих музеїв, зазначила директор.

Рішення Окружного суду Амстердама щодо повернення Україні вивезених з кримських музеїв музейних експонатів (так званого "золота скіфів") є юридично обґрунтованим, заявила журналістам директор Музеїв Кремля Олена Гагаріна.

"Дуже важливо розуміти, що весь музейний фонд - це власність держави, а не майно окремо взятого музею або іншого закладу культури. В даному випадку, коли предмети були вивезені з території України і належали Україні як державі, це рішення представляється мені цілком обґрунтованим", - цитує її заяву для журналістів "Інтерфакс".

Директор визнала, що питання подальшої приналежності артефактів повинно вирішуватись вже після їх повернення у розпорядження власника.

"Існують норми міжнародного законодавства, якими Музеї Московського Кремля, як і інші музеї, керуються у своїй міжнародній виставковій діяльності. Дозвіл на вивезення будь-якого предмету за кордон видає міністерство культури РФ на підставі державних гарантій, які надає приймаюча сторона", – зазначила вона.

Гагаріна підкреслила, що в разі відсутності таких гарантій, жоден експонат з музейного фонду РФ не покине російської території.

Читайте також: Золото і мармур: як виглядає пентхаус Трампа в Нью-Йорку

Нагадаємо, 14 грудня Окружний суд Амстердама визнав, що вивезене з кримських музеїв "золото скіфів", протягом трьох років утримуване нідерландським музеєм Алларда Пірсона, належить Україні.

Кримські музеї вже підтвердили свій намір оскаржити дане рішення.

Експонати Кримських музеїв перебували в Амстердамі в період анексії Криму Росією. Після завершення виставки, нідерландська сторона відмовилася повернути експонати Національного музею історії України, мотивуючи це можливими претензіями з боку музеїв Криму.

Виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" була відкрита в археологічному музеї Аларда Пірсона при Амстердамському університеті на початку лютого 2014 року. Вона була сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - в Криму. По закінченні виставки 31 серпня 2014 музей Алларда Пірсона вирішив залишити у себе кримську частину колекції до відповідного рішення суду.

Детальніше про ситуацію навколо вивезених з кримських музеїв археологічних знахідок читайте в статті Наталії Михайлової "Кримське" золото в Амстердамі: політика vs археологія".