UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директорка Кризового бюро ПРООН: «Понад 180 тис. кв. м в Україні можуть бути заміновані. Ця площа у 4,5 рази перевищує Швейцарію»

У ПРООН повідомили, що розмінування українських територій є пріоритетним питанням.

Україна стала одним із найбільших у світі мінних полів, де очистити від вибухонебезпечних предметів потрібно понад 180 тис. кв. м. Про це заявила директорка Кризового бюро Програми розвитку ООН Асако Окай в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Це цифри, що шокують. Близько 30% території всієї України потребує очищення. Понад 180 тис. кв. м країни можуть бути забруднені. Це територія, що у 4,5 раза перевищує площу Швейцарії. За оцінками, понад 10 млн українців перебувають у небезпеці. Таким чином, Україна стала одним із найбільших у світі мінних полів», – заявила Окай.

Вона зазначила, що питання розмінування територій є пріоритетом, адже багато районів України залишаються наразі недоступними. Це ускладнює надання екстреної допомоги та затримує реконструкцію.

Читайте також: Фінляндія передасть Україні ще три танки Leopard 2 для розмінування

Повідомлялося, що Миколаївська область стала першим регіоном, постраждалим від бойових дій, де розпочалося гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Сьогодні до цього регіону направлено значні сили зі складу інженерно-саперних підрозділів ЗСУ, піротехнічних підрозділів ДСНС, залучено іноземних операторів.

У розмінуванні території України готові допомагати країни-партнери. Зокрема, Євросоюз уже пообіцяв виділити на це 25 млн євро.