UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дикі тварини в Україні: які особливо небезпечні для людини та як уникнути конфліктів з ними

Небезпечними для людини можуть бути всі види тварин.

Небезпечними для людини можуть бути всі дикі тварини

Небезпечними для людини можуть бути всі дикі тварини

В Україні зростає чисельність диких тварин. Все частіше українці стикаються з вовками, лисицями, шакалами, зайцями та навіть оленями та лосями. В інтерв'ю Віктору Коневу голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль розповів про те, які види диких тварин, які зустрічаються в Україні, становлять найбільшу небезпеку для людини і як можна уникнути конфліктів з ними.

Читайте також: Вперше помічено, як дика тварина робить "мазь" і лікує нею рану

За його словами, небезпечними можуть бути всі види диких тварин, особливо, якщо вони захищають молодняк. Великі тварини, наприклад зубри, лосі, ведмеді, кабани можуть нанести різні травми. Трапляються також дорожньо-транспортні пригоди з тваринами, деякі закінчуються летальним результатом.

"Крім того, дикі тварини є переносниками цілого ряду зоонозних захворювань (захворювання, які можуть передаватися від тварин до людини). Україна одна з небагатьох країн Європи, де спостерігається зростання чисельності захворювань на сказ і щорічно реєструються випадки смерті людей від цієї невиліковної хвороби. Особливу небезпеку для людей становить перенесення цього захворювання на свійських тварин: собак, котів, коней, корів, кіз, овець, адже вони щодня безпосередньо контактують з людьми", - заявив Смаль.

Він додав, що у разі зустрічі з твариною з підозрілою поведінкою (відсутність боязкості, неспровокований напад на людей та тварин) необхідно негайно повідомити співробітників державної служби ветеринарної медицини, а за будь-якого контакту з такими тваринами — звертатися до лікувальних закладів для проведення постконтактної вакцинації.

Нагадаємо, сказ – смертельно небезпечний для людини. Про те, як контактувати з тваринами, щоб не захворіти на сказ, і як розпізнати захворювання у них, читайте в нашому матеріалі.

Всі статті Віктора Конева читайте за посиланням.