UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держзрада: жителя Луганщини осудили на 8 років за передачу Росії "секретних" даних про ракетні розробки

Українські військові передали йому несправжні документи

Мешканця Сєвєродонецька Луганської області засудили до 8 років в'язниці за державну зраду: він збирав дані про ракетні розробки для ФСБ Росії, повідомляє Офіс генерального прокурора.

За отримання секретної інформації окупанти обіцяли чоловіку 10 тисяч доларів.

За інформацією прокурорів, у 2018 році громадянина завербували співробітники так званого «міністерства державної безпеки "ЛНР"», яким керує ФСБ РФ. Йому дали завдання зібрати дані про розробки військового озброєння у ракетобудівній галузі. Для цього він налагодив контакти з військовослужбовцями Збройних сил України у районі проведення операції Об’єднаних сил, які мали доступ до інформації з грифом «таємно». За грошову винагороду агент запропонував військовим надати секретну документацію щодо сучасного ракетного комплексу. У 2020 році українські захисники надали йому імітацію цих документів, і коли він їх фотографував і пересилав співробітникам ФСБ РФ, його затримали.

Лисичанський міський суд Луганської області засудив обвинуваченого не на максимальний термін ув’язнення, оскільки той активно сприяв розкриттю злочину. Взагалі за держзраду в Україні передбачено позбавлення волі на 12-15 років.

Читайте також: ДБР відкрило справу проти Тупицького за статтею держзрада

У держзраді в Україні засуджують і відомих політиків. Наприклад, у 2019 році президента-втікача Віктора Януковича засудили заочно на 13 років позбавлення волі за сприяння військовій агресії Росії проти України. 

Наразі триває слідство щодо держзради депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука і його замаху на розграбування національних ресурсів у Криму. Його підозрюють в тому, що після анексії Криму він допомагав Росії розвідувати нафтогазові родовища на шельфі Чорного моря і для цього реєстрував компанії на півострові за російським законодавством. Також він підозрюється у передачі Росії інформації про прихований підрозділ Збройних сил України та планах створити проєкт "Промінь" для вербування українців, які живуть у Росії. Зараз Медведчук під домашнім арештом.