UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держстат відзвітував, на скільки скоротилося населення України від початку 2020 року

Померлих за цей час зафіксовано вдвічі більше, ніж народжених.

Чисельність населення України з січня по травень 2020 року зменшилася на 116,7 тис. осіб, причому померлих за цей час зафіксовано вдвічі більше, ніж народжених.

Про це повідомляє Державна служба статистики України. Згідно з даними на сайті Держстату, населення в Україні на 1 червня 2020 року склало 41 млн 785 тис. осіб.

"Уротягом січня-травня 2020 року чисельність населення зменшилася на 116,7 тис. осіб. Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над числом живонароджених: на 100 померлих - 48 живонароджених", - наголошується в повідомленні.

Так, в 2019 році чисельність населення станом на 1 липня становила 42 млн 30 тис. 832 людини.

Читайте також: Рада має намір посилити соцзахист населення, яке може постраждати від наслідків коронавірусу

Нагадаємо, 15 січня на той час міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив про завершення електронного перепису населення. Попри те, що онлайн на пробний перепис зареєструвався лише 1% українців, а саму перепис критикували за можливу фальсифікацію результатів, в уряді не були впевнені в необхідності проведення традиційної перепису.

Головним аргументом прихильників електронного перепису – з використанням реєстрів – була економія бюджетних коштів (близько 3 млрд гривень). Однак традиційний перепис дозволяє отримати інформацію, яку електронна дати не може. Без неї неможливо грамотно вибудувати мовну політику, політику доходу, міграційну політику; дізнатися про ситуацію на окупованих територіях; скорегувати вимоги до дитсадкам і підхід до боротьби з безробіттям.

Детальніше про те, чому електронний перепис не може стати альтернативою традиційному, читайте в матеріалах Алли Котляр "Як не завалити перепис. Материнські поради" і "Перепис населення або підрахунок поголів'я" для ZN.UA.