UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні будуть відслідковувати зараження норок коронавірусом

Будуть проводитися дослідження наявності у тварин SARS-CoV-2.

В Україні посилять контроль за можливою інфікацією коронавірусом норок на фермах. Про це заявила голова Держспоживслужби Владислава Магалецька, додаючи, що це питання обговорять на нараді з представниками профільних асоціацій та бізнесу.

Після відповідного моніторингу буде вирішено, яких заходів потрібно вжити, аби мінімізувати ризики поширення хвороби серед тварин. 

Також будуть проводитися дослідження на навність у норок SARS-CoV-2 по прикладу Європи. 

"Звертаюся до всіх: не йдеться про масові вбивства тварин, закриття ферм або корупційні перевірки... Ніхто не буде створювати проблеми там, де їх немає. Але держава повинна контролювати ситуацію", - заявила вона.

Читайте також: Міністр продовольства і сільського господарства Данії йде у відставку через знищення норок

Нагадаємо, що в Данії напередодні зафіксували спалах коронавирусной мутації у норок. Влада прийняла рішення знищити всіх норок на фермах країни. За словами прем'єр-міністра, виявлений у норок мутований коронавірус поширюється на людей і перешкоджає утворенню антитіл в організмі. Також мутація - це проблема для створюваної вакцини від вірусу.

Влітку в Іспанії вбили майже 100 тисяч норок через острах коронавируса. Там 13 липня тестування показало, що 87% тварин заражені, тому органи охорони здоров'я країни наказали вбити 92 700 норок. За словами міністра сільського господарства країни Хоакіна Олона, це рішення прийняли для того, щоб уникнути ризику передачі зараження людини. Разом з тим, поки неясно, чи передається вірус від тварин людині і навпаки.

Можливо, інфікований співробітник ферми передав хвороба норкам. Або ж тварини заразили людей.