UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдепартамент США попередив про небезпеку поїздок у Донбас і Крим

Федеральне авіаційне управління США підкреслює загрозу для цивільної авіації з боку бойовиків.

Держдепартамент США рекомендує американським громадянам "утриматися від усіх поїздок до Криму, Донецьку і Луганську області". Громадянам Сполучених Штатів, які "живуть або перебувають там в даний момент, пропонується залишити ці регіони". Держдеп підкреслює, що дане попередження випущено замість аналогічного документа від 5 січня 2015 року.

Крим в даному документі названо "окупованій Росією територією". Держдепартамент вважає, що "РФ продовження 2015 року, найімовірніше, буде робити подальші кроки, що відповідають її незаконною анексії цієї частини України". При цьому повідомляється про "триваючих повідомленнях про порушення щодо місцевого населення з боку фактичних влади Криму".

Окрім цього підкреслюється, що американське Федеральне авіаційне управління (ФАУ) "продовжує висловлювати побоювання про серйозну загрозу цивільним літакам в Дніпропетровському районі польотної інформації".

Держдеп США підкреслює, що ця загроза виходить виключно від "бойовиків, які наступають на українські збройні сили в деяких районах Донецької та Луганської областей". Також йдеться про "побоюваннях ФАУ" щодо Сімферопольського району польотної інформації, який "може отримувати суперечливу інформацію від українських і російських диспетчерів".

Раніше представник Держдепартаменту Марі Харф під час прес-конференції сказала, що в східній частині України знаходиться "величезна кількість" російських військовослужбовців. Крім цього представник Держдепартаменту звинуватила Росію в активній підтримці бойовиків в Донбасі.

В кінці квітня представник державного департаменту США Джефф Ратке заявив, що американська розвідка зафіксувала максимальну концентрацію російських систем ППО на Донбасі з серпня 2014 року.

В кінці червня Держдепартамент США у своєму щорічному звіті про ситуацію з правами людини в різних країнах світу жорстко розкритикував Росію. Держдеп США підкреслює, що російська армія незаконно проникла в Крим, який належить Україні, а потім зробила анексію півострова. Також у доповіді говориться про розв'язуванні Росією військового конфлікту на сході України і підтримки Москвою бойовиків в Донбасі військовою технікою і російськими військами.