UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держбюро розслідувань зацікавилося відео журналіста Бутусова

Журналіст опублікував відео стрільби зі 152-мм гаубиці під час навчань тероборони. Однак увагу слідчих матеріал привернув лише після суперечки, що сталася на пресмарафоні Зеленського.

Державне бюро розслідувань відкрило справу проти журналіста Юрія Бутусова, який сперечався з президентом Володимиром Зеленським під час пресмарафону 26 листопада.

Напередодні журналіст опублікував у Facebook відео, де здійснює постріли зі 152-мм «Гаубиці Д-20». Свої дії він супроводжує словами: «По окупантах вогонь!».

«Слідчі ДБР вивчають відео, викладене журналістом Юрієм Бутусовим. Зокрема в порядку статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни)», - йдеться у повідомленні.

У ДБР також пообіцяли перевірити можливі порушення посадовців, які «допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння». Обидві статті передбачають покарання у вигляді тривалого ув’язнення строком до 12-15 років.

Сам Бутусов у дописі під відео вказав, що воно «знято дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України».

«В День пам'яті жертв Голодомору, мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей на Донбасі – але виключно до загибелі російських окупантів, терористів та вбивць українського народу. І відео з «Байрактара», і інші дані про українську війну за незалежність мені передають захисники України. Україна веде Війну за Незалежність, і ми в цій війні переможемо», - написав він.

Однак у Держбюро розслідувань та українській делегації у ТКГ наміри Бутусова не оцінили, наголосивши на тому, що оприлюднення таких матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці України.

«Українська делегація категорично засуджує публікацію будь-яких матеріалів, які можуть поставити під загрозу процес мирного врегулювання, життя наших воїнів та інформаційну безпеку України. (…) РФ шукає найменший привід для провокацій та реалізації своїх намірів. Сам факт виконання стрільби з бойової гармати цивільною особою, дозволяє звинуватити Україну у тому, що вона не контролює власні Збройні Сили», - зазначається у повідомленні.

У делегації повідомили, що «ворог вже почав використовувати це відео у своїх пропагандистських інтересах», що підвищує ризик нового загострення на Донбасі. «Публікація подібних відео у такому контексті і, зокрема зазначеного, є черговим прикладом того, як свідомо чи несвідомо можна виступити на боці ворогів України в інформаційному протистоянні», - додали у ТКГ.

У делегації наголосили: Збройні сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, не застосовують засоби ураження калібром понад 100 мм та відкривають вогонь виключно у відповідь, коли дії російських найманців створюють загрозу для життя і здоров’я українських воїнів та мирних громадян.

Підрозділи Об’єднаних сил тримають ситуацію під контролем та продовжують виконувати завдання з відсічі і стримування російської агресії

«Ми, своєю чергою, наполегливо закликаємо громадян України уникати вчинків, які можуть зашкодити ЗСУ, спричинити інтенсифікацію обстрілів ворогом, збільшити втрати з нашого боку, або ускладнити співпрацю з міжнародними партнерами та політико-дипломатичну роботу в рамках Нормандського та Мінського форматів»,  - підсумовується у повідомленні.