UA / RU
Підтримати ZN.ua

Державні послуги для українських моряків буде максимально діджиталізовано — Міністерство інфраструктури

Днями було оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків та державних електронних послуг для моряків на порталі «Дія».

Міністерство інфраструктури України планує максимально оцифрувати державні послуги для моряків, вивести їх на якісно новий рівень та мінімізувати корупційні ризики. 

Про це повідомляє у Facebook міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Зокрема, діджиталізація процедури атестації моряків робиться з метою подолати наслідки корупційної схеми, яку влітку 2021 року викрила СБУ. 

Схема працювала давно і щорічно приносила її організаторам до $150 млн. Для моряків створювались умови, в яких пройти атестацію було можливо, лише сплативши посередникам від 3 до 8 тисяч доларів.

Внаслідок цієї схеми Реєстр морських документів остаточно перейшов до приватних рук. За допомогою СБУ його вдалося повернути державі. Але у такому стані, що працювати з ним було неможливо. Через це МІУ разом із Мінцифрою та проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» працюють над створеннями нового інформаційного продукту. 

«Наша команда обрала системне рішення — повну перебудову та діджиталізацію сфери дипломування моряків. Такі проєкти не реалізуються за 1 чи 2 місяці. Однак зрозуміло, що поки триває розробка нових рішень, недореформована система не здатна задовольнити ані наші потреби, ані потреби моряків», — зазначає Кубраков.

Поки вдалося запровадити низку рішень, які полегшили становище моряків. Так, термін дії раніше виданих документів було подовжено до липня 2022 року. 

Розпочався експеримент з тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0. При першому тестуванні в листопаді складено 126 іспитів, з них 77 — успішно. 

Завдяки прийняттю законопроєкту №3944, який скасував обов’язкову періодичну атестацію моряків з безперервним стажем роботи на суднах, 120 фахівців незабаром отримають відповідні свідоцтва, а ще майже 200 заяв опрацюють до кінця січня. 

Днями було оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків та державних електронних послуг для моряків на порталі «Дія».