UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати запропонували ввести обов'язкове маркування товарів з країни-агресора

Інформацію про те, що товари вироблені в Росії або російськими компаніями, пропонується зробити доступною і наочною.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №5326 про маркування продукції країни-агресора.

Законопроектом пропонується доповнити закон "Про оборону України" визначенням терміну "країна-агресор", під яким розуміється держава або група держав, які здійснюють збройну агресію проти України.

До закону "Про захист прав споживачів" вноситься наступна норма: "Якщо виробник продукції контролюється країною-агресором, то напис щодо ціни повинен містити фразу "Продукція країни-агресора", яка займає не менш 30% загального обсягу написи".

Також депутати пропонують передбачити однією з істотних умов договору в Цивільному і Господарському кодексах інформацію про наявність у юридичної особи контролю з боку держави-агресора, якщо такий контроль фактично існує.

Законопроект також передбачає обов'язкове розміщення інформації про контроль з боку держави-агресора в офісах юридичних осіб, що знаходяться під таким контролем.

акріпити обов'язок використовувати разом з візуальним відтворенням знаку для товарів і послуг, торговельної марки або комерційного найменування виробника (продавця, виконавця), які контролюються країною агресором, маркування "Контролюється країною-агресором"", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

27 січня 2015 року Верховна Рада прийняла постанову про визнання Російської Федерації країною-агресором. У постанові ВР закликає парламенти іноземних держав та міжнародні організації також визнати Росію країною-агресором, посилити тиск на неї і визнати терористичними організаціями "ДНР" і "ЛНР".

Переважна більшість (70,3%) громадян України вважають, що Росія є державою-агресором і стороною конфлікту на Сході України, свідчать дані опитування Центру Разумкова.