UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати «ОТЗЖ» внесли за підозрюваного в держзраді коментатора каналів Медведчука заставу

За даними СБУ, Юрій Дудкін займався підривною діяльністю за російські гроші.

За Юрія Дудкіна, підозрюваного в державній зраді коментатора телеканалів Козака-Медведчука, внесли 2 млн гривень застави, і в середу, 14 квітня, його звільнили з під варти.

Речниця Київського апеляційного суду Тетяна Геведзе повідомила «Радіо Свобода», що заставу було внесено ще 13 квітня, і гроші вже надійшли на депозитний рахунок.

Під стінами ізолятора СБУ Дудкіна зустрічали член парламентської фракції «Опозиційною платформи - За життя» Віктор Чорний і депутат Харківської міськради Андрій Лесик. Лесик очолює харківську міську організацію «ОПЗЖ», в 2017 році СБУ теж повідомила йому про підозру в держзраді, майже три місяці він провів у слідчому ізоляторі.

За словами депутатів, 2 млн на заставу за Дудкіна вони відкладали зі своєї зарплати.

Дудкін заявив, що вважає оголошену йому підозру сфабрикованою. Зі слів підозрюваного випливає, що він не займався підривною діяльністю проти України, а лише реалізовував «свободу слова» в ефірі телеканалів, зокрема російських.

СБУ 24 лютого вручила Юрію Дудкину повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 111 (державна зрада) і ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Слідство встановило, що підозрюваний мешканець Києва за завданням російських кураторів створив мережу з кількох груп у соціальних мережах, Youtube-каналів і блогерів, які фінансувалися з РФ. На цих ресурсах, за версією слідства, підозрюваний, якого СБУ називає "пропагандистом", поширював антидержавний контент, а його діяльність курирували співробітники «Первого канала» та інформагентства News Front.

Дудкін брав участь в пропагандистських ток-шоу російських телеканалів, де робив заяви, що можуть трактуватися як виправдання російської окупації Криму та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. У СБУ наполягають, що підозрюваний систематично отримував грошову винагороду від замовників.

25 лютого Печерський суд Києва заарештував Дудкіна на 60 діб, потім йому надали право звільнення з-під варти за 2 млн гривень застави.