UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутат розповів, чи можна оновити дані після 16 липня, не заплативши штраф

За словами Цимбалюка, Кабмін змушений буде реагувати по ходу й вносити зміни в підзаконні акти, які стосуватимуться цього питання. 

До сьогодні усі військовозобов'язані громадяни Україні повинні були оновити свої військово-облікові дані в рамках мобілізаційної кампанії. Народний депутат Михайло Цимбалюк відповів, чи зможуть ті, хто досі цього не зробив, оновити дані після дедлайну, не сплачуючи штраф. Під час обговорення в рамках проєкту "Суспільне. Студії" він пояснив, що для цього потрібна поважна причина, зазвичай це стан здоров'я.

Усі решта, хто не оновив дані й ігнорує повістки, повинні сплатити адміністративний штраф. Його складає ТЦК та направляє до суду. Після цього місцеперебування порушника повинна встановити поліція. За таких умов громадянина навіть можуть оголосити у розшук. 

Можливий також варіант арешту майна. Це може трапитися, якщо громадянин повторно не явився у ТЦК, і якщо сума штрафу перевищує 160 тисяч гривень. 

"Це дуже складна процедура. Такої судової практики не існує, — наголосив депутат. — Тому Кабмін змушений буде реагувати по ходу й вносити зміни в підзаконні акти, щоб систематизувати це". 

Читайте також: У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин дані про 51 тисячу людей. А родичі досі не знають, до яких органів у разі чого звертатися

Нагадаємо, директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк заявив, що не всі українці, які оновили свої військово-облікові дані, будуть призвані на військову службу. Станом на вчора це зробили близько 4 млн громадян.