UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депресія, панічні атаки, кома: чим небезпечні генератори

Щоб мінімізувати вплив шуму, можна використовувати беруші або шумозахисні навушники. А для того, аби захиститися від шкідливих викидів, варто закривати вікна. 

Через постійні ракетні обстріли та, як наслідок, відсутність світла українці почали масово користуватися генераторами. Еколог Сергій Карлащук розповів у коментарі для руху "Чесно", що їх вплив на довкілля та здоровʼя порівняно із транспортом може бути незначним, але масове одночасне використання може становити небезпеку. 

Шумове навантаження

Шумове забруднення має накопичувальний ефект. Воно може активізувати вироблення адреналіну, кортизолу та норадреналіну, тобто гормонів стресу. Чим довше вони вироблятимуться, тим вища ймовірність виникнення фізіологічних проблем — підвищення тиску, хвороб серцево-судинної, травної, нервової та ендокринної систем. Також це може призвести до виникнення роздратування, безсоння та метаболічних проблем, погіршення розумової діяльності. Окрім цього, збільшується ризик розвитку депресії, тривожності, постстресових і посттравматичних розладів і т.д.

Звук, який перевищує 85 дБ, може спричинити тимчасову втрату чи зниження слуху, викликати дзвін у вухах та труднощі з розумінням мови.

Забруднення повітря 

Вихлопні гази генераторів аналогічні до викидів автівок. Вони містять чадний та вуглекислий гази, оксиди азоту, вуглеводні, альдегіди, сажу та часточки дрібнодисперсного пилу. 

Чадний газ становить особливу небезпеку, адже може призвести до гіпоксії — кисневого голодування. У легких випадках це може обернутися запамороченням, головним болем, шумом у вухах, задишкою, прискореним серцебиттям і нудотою, а у важких — судомами, втратою свідомості та навіть комою. 

Також не слід вважати, що він становить небезпеку лише для мешканців нижніх поверхів житлових будинків. Чадний газ є легшим за повітря, тому він підіймається. Тож вікна слід закривати усім. 

Сильна спека

Відсутність опадів лише допомагає накопиченню шкідливих речовин, які містяться у викидах генераторів. До того ж локальну температуру прилад, який постійно працює, може підняти ще більше, адже він також виділяє тепло. 

Результатом сильної спеки для людей можуть бути панічні атаки, зниження здатності до навчання та запамʼятовування, розсіяність, дратівливість, агресивність.

Читайте також: Уряд знову планує звільнити від мита та ПДВ генератори й інше енергетичне обладнання

Нагадаємо, в українському законодавстві передбачені штрафи за неналежне використання генераторів. Водночас в уряді зазначили, що вимоги щодо шуму не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій та у випадках, коли це обладнання забезпечує життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.