UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депортовані маріупольці тікають з Росії: українці перетинають кордон з Естонією

Людям не вдалося виїхати у бік західної України.

Майже 40 тисяч мешканців Маріуполя, захисники якого продовжують протистояти російським загарбникам, було вивезено до Росії або на територію так званої "ДНР". Але не всі вони готові там залишитися.
Про це розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова своєму Facebook.

Однак, підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи. Вона додала, що окупанти розлучають сім’ї.

"З лікарні у Маріуполі вивезено 17 дітей, які перебували на лікуванні. Їхні батьки залишилися і їх було евакуйовано до міста Запоріжжя", – розповіла омбудсман.

Частина примусово депортованих маріупольців була виявлена у Естонії, куди вони в’їхали з території РФ. Окрім жителів Маріуполя таким самим чином до Естонії через територію Росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини.

Частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через Росію, бо не могли виїхати у бік Західної України. Водночас були й такі люди, яких примусово направили до Росії, а після того дозволили пересуватися на власний розсуд.

"Країна-окупант РФ грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території", – наголосилаЛюдмила Денісова.

Про те, що відбувається з людьми, яких насильно або обманом вивозять на територію РФ, розповів журналістам маріуполець Дмитро.