UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депортація, етнічні чистки та завезення росіян: ISW розповіли про демографічну політику окупантів

Росіяни свідомо вчиняють ці злочини.

Російські окупанти продовжують насильно депортувати українців з окупованих території, проводити етнічні чистки та планують розміщати там росіян. Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 15 жовтня.

«Росія продовжує проводити масові примусові депортації українців, які, ймовірно, є кампанією навмисної етнічної чистки на додаток до явних порушень Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього», – йдеться у звіті ISW. 

Аналітики Інституту зауважили заяву віцепрем'єр-міністра Росії Марата Хуснулліна про те, що «кілька тисяч» дітей з Херсонської області «вже перебувають в інших регіонах Росії, відпочивають у будинках відпочинку та дитячих таборах». 

Читайте також: Росія депортувала понад 1 млн 600 тисяч українців — Зеленський

Також вони зазначили, що російська влада відкрито визнала, що передача дітей з окупованих територій України на усиновлення до російських сімей – може бути порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

«Російська влада може брати участь у ширшій кампанії етнічних чисток шляхом депопуляції української території шляхом депортацій і повторного заселення українських міст імпортованими російськими громадянами», – вказують у світі, наводячи приклад з Маріуполя: «Проєкти реконструкції Маріуполя мають на меті розмістити “десятки тисяч росіян”, які переїдуть до Маріуполя».

Читайте також: З’явився чатбот для допомоги українцям з евакуацією, гуманітаркою та поверненням депортованих

Нагадаємо, про те, що росіяни вивозять дітей з тимчасово окупованого Енергодара під виглядом відпочинку, зазначав мер міста Дмитро Орлов.