UA / RU
Підтримати ZN.ua

Денісова оприлюднила статистику скарг через обов'язкову вакцинацію

Держава може встановлювати лише обмеження, визначені законом.

Українці направили більше 1200 звернень омбудсмену у зв'язку з обов'язковою вакцинацією від COVID-19.

Про це повідомляє на сторінці у Facebook уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Уряд України та Міністерство охорони здоров'я з початком пандемії внесли низку змін до деяких нормативно-правових актів, пов'язаних з обов'язковою вакцинацією від коронавірусу, що спричинило численні звернення громадян.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію №2361, згідно з якою ніхто не може чинити політичного, соціального чи іншого тиску, а також дискримінацію, у разі відмови від вакцинації, нагадала омбудсмен і додала, що держава може встановлювати лише ті обмеження прав, які визначаються законом. Про це йдеться у статтях 4 та 12 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права.

"З метою забезпечення реалізації прав громадян на працю та добровільність профілактичного щеплення, звернулася до Прем'єр-міністра України з пропозицією розглянути питання щодо можливості дистанційної роботи відповідно до статті 60-2 КЗпП України для працівників та державних службовців, для яких вакцинація від COVID-19 визначено обов'язковою, а також щодо визначення обмежень прав, гарантованих Конституцією України на працю, освіту, вільне пересування, свободу та особисту недоторканність та охорону здоров'я, наділення органів влади відповідними повноваженнями, виключно законами України", - написала Денисова.

Читайте також: В Україні починає розвантажуватися медична система, але це ще не перемога – KSE

Вона заявила, що направила запити до Міністерства економіки та Державної служби з питань праці з проханням роз'яснити процедуру усунення від роботи працівників та держслужбовців. Денисова закликала українців убезпечити себе та "відповідально поставитися до вакцинації".

Раніше МОЗ окрім розширення карантинних обмежень для невакцинованих у жовтій зоні планує з 9 грудня доповнити перелік професій, що підлягають обов'язковій вакцинації. Про це повідомив під час брифінгу 22 листопада міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

До нового переліку потрапили працівники "Укрзалізниці" та "Укрпошти".

Також повідомлялося, що третина українців, а саме 36% опитаних, заявили, що не готові вакцинуватися. При цьому відносно більше, хто не бажає вакцинуватися, серед молодих респондентів йдеться в соціологічному опитуванні групи «Рейтинг».

Так 46% дорослого населення України заявили, що вже вакцинувалися (зробили перше або друге щеплення), а 16% вказали, що готові вакцинуватися.

Також прем'єр-міністр України Денис Шмігаль розповів, як виплачуватиметься "вакцинобонус" щепленим від коронавірусу.

У спробах розвантажити медичну систему МОЗ перейшло до більш агресивних форм комунікації з населенням – обмежень у "червоних зонах" для людей, які не мають сертифікатів про вакцинацію; списків професій, що підлягають обов'язковій імунізації; публікаціям на сторінках соцмереж фото з реанімаційних відділень ковідних лікарень. Але чи достатньо цього, щоб упоратися із третьою хвилею COVID-19? Читайте у статтях Алли Котляр "Велика госпіталізація": чому так багато українців помирає від коронавірусу" та "Вакцинальна кампанія: як влада завоювати довіру людей" у ZN.UA.